VILLES ET CITÉS

Sázava

nám. Voskovce a Wericha 356, 285 06 Sázava

Première mention en 1032

Sázava je jedním z nejkrásnějších sázavských letovisek. Její nejslavnější dějiny jsou spojeny s příchodem křesťanského poustevníka Prokopa.

Na katastru města leží slovanské hradiště z 8. a 9. století, dvě pravěká neolitická hradiště a neolitické vápencové lomy. Na začátku 11. století založil na návrší nad pravým břehem řeky benediktinský klášter, který byl v raném středověku významným střediskem slovanské vzdělanosti a písemnictví. Areál je národní kulturní památkou.

Moderní historie města je spjata především s tradicí českého sklářství. Sázava je však nejen městem skla, ale taky kultury. Vždyť které české sídlo se může chlubit tím, že jsou s ním spojena jména jako Jiří Voskovec, Pavel Kohout, Michal Viewegh nebo Leoš Šedo. Do kulturního života ve městě se ale zapojují další lidé. Po revoluci se tu rozjela spousta věcí, ať už to byla muzika nebo divadlo. Vytvořily se tady skupiny lidí, kteří začali sami organizovat akce, například Jiná vesta, dobře tu funguje městská knihovna. Místní ochotnický Divadelní soubor Jiřího Voskovce oslavil už 100 let. Ve městě funguje také spousta kapel.

Sázava je typické „letní“ sídlo, je tu na 700 rekreačních objektů, vodácké kempy, tábořiště. Takže zatímco v říjnu až únoru tu žije kolem 3 700 obyvatel, v létě je jich víc jak dvojnásobek. 

Sázava se může pochlubit jedním specifikem – vlastivědným sborníkem Sázavsko, který mapuje historii a tradice regionu. První číslo vyšlo v roce 1993. Sborník zaujal i odborníky a k jeho stálým přispěvatelům patří Petr Sommer, Josef Bubeník, Dušan Třeštík, Marie Zápotocká, Anežka Merhautová, Vojtěch Vaněk nebo Irena Flossová. Na rozdíl od jiných podobných sborníků, které vydávají většinou odborné instituce, připravuje Sázavsko skupina nadšenců za podpory města. Vychází v nákladu 1 500 kusů.

Tradici výroby skla připomíná Centrum sklářského umění, které vzniklo v rekonstruované huti František. Představuje unikátní sbírku moderního skla. V jedinečné dvoupatrové výstavní síni zvané Noemova archa a v dalších částech expozice je k vidění na 400 děl vytvořených výtvarníky na Mezinárodních sklářských sympoziích IGS v Novém Boru v letech 1982 až 2006. Při troše štěstí je možné na jednom ze dvou prohlídkových okruhů pozorovat ve zdejších dílnách při práci sklářské výtvarníky. Centrum pořádá kurzy pro odbornou i laickou veřejnost a nabízí také projektové hry pro žáky základních a středních škol. Více na www.cestyskla.cz.

 

 

Destinations touristiques connexes

L’EGLISE DE L’ABBE PROKOP

En  1939 commença l’Eglise tchécoslovaque sous la direction du prêtre Jaroslav Bendl construire la troisième église à Sazava dans le ravin en face du pont sur la rive gauche de la rivière. Cette intention suscita une certaine indignation de la part des croyants catholiques. En juillet 1941 on a réussi à terminer l’ouvrage. L’église a été sanctuarisé en présence des dignitaires ecclésiastiques  et consacré à l’Abbé Prokop.

Zobraz detail

LE CLOITRE A SÁZAVA

Le monastère a été fondé en 1032 par le prince Oldřich et l'ermite Prokop. Sous l'administration de l'Institut national d'histoire naturelle de Prague, vous pouvez faire une visite touristique de Svatoprokopská Sázava. Le lieu de pèlerinage de Saint Prokop, sous l'administration de la paroisse catholique romaine, propose une visite du saint patron tchèque Saint Prokop.

Zobraz detail

Carte

Mapa
Contact
nám. Voskovce a Wericha 356, 285 06 Sázava
Téléphone: 327 551 059, 327 551 041
E-mail: urad@mestosazava.cz
GPS: 49,87446383°N 14,90425233°E