Sentiers didactiques

Zámecký park Jemniště

Naučná stezka Vás provede krásným zámeckým parkem. Vstup do zámeckého parku je možný pouze přes prostor kavárny a pokladny. Naučná stezka prochází zámeckým parkem, informační panely informují o jeho zajímavostech, květinách a vzácných dřevinách. Návštěvníci se prostřednictvím vycházkového okruhu dostanou také k výběhům zvířat. Délka naučné stezky je 680 m a vede po zpevněných cestách, podél kterých můžete v pohodě posedět na lavičkách nebo si užít piknik na loukách.

Krásy zámeckého parku:

Vřesoviště s rybníčkem přímo navazuje na skalku. Ožívá především zjara, kdy kvetou plazivé pěnišníky a azalky, enkianthus zvonkovitý, pierisy a magnólie. V letním období zde dozrávají borůvky a brusinky. Svým atraktivním olistěním zaujme červenolistý javor dlanitolistý a trojbarevná japonská vrba Hakuro Nishiki. Na opačné straně zámku se rozkládá giardinetto rámované řadou živých plotů a kulovitých akátů. Kromě kvetoucích růží, ibišků a trvalek jsou zastoupeny také nádobové rostliny. Nejstarší zachovalou dřevinou je zde převislý žlutě kvetoucí čimišník. Zámecký zadní parter uzavírají červenolisté buky lesní Atropunicea a poblíž pseudogotické kapličky roste liliovník tulipánokvětý s lyrovitě tvarovanými listy. Nedaleko rozcestí ve střední části parku najdeme vzácný dub bílý a nově vysazenou jedli korejskou. Dominantou rybniční hráze je vícekmenný rozložitý habr obecný Columnaris. Svým zvláštním olistěním zaujme převislý jinan dvoulaločný.

Zámecký zvěřinec:

V parku se nalézá také zvěřinec, který zaujme nejen děti. Pokud budete mít štěstí, potkáte na procházce pyšné bílé pávy, ve zvěřinci si popovídáte s papoušky, zhlédnete obří králíky či vodní ptáky, kozy, lamy a klokany. A pokud budete mít štěstí, uvidíte i nosály.

Carte

Mapa

L'arrêt du sentier de la nature