Sentiers didactiques >>

Francouzská zámecká zahrada

Francouzská zámecká zahrada, také známá jako “jardin à la française”, je typ zahrady, který vznikl v období baroka ve Francii a je charakterizován přísně symetrickým a geometrickým uspořádáním. Tento styl zahrady byl populární v 17. a 18. století a je známý svou elegancí, grandiozitou a sofistikovaným designem. Nejznámější příkladem francouzské zámecké zahrady je zahrada ve Versailles, kterou navrhl André Le Nôtre.

Francouzské zámecké zahrady byly navrženy tak, aby demonstrovaly moc a bohatství svých majitelů. Byly často součástí velkých zámků a paláců a sloužily jako místo pro společenské události a reprezentaci. Zahrady byly pečlivě udržovány a vyžadovaly velké množství pracovní síly na jejich údržbu. Zahrady ve Versailles, navržené André Le Nôtrem pro krále Ludvíka XIV., jsou považovány za vrchol tohoto zahradního stylu. Tyto zahrady zahrnují rozsáhlé partery, sofistikované vodní systémy, nespočet soch a dekorativních prvků a rozsáhlé aleje a boskéty. Styl francouzských zámeckých zahrad měl velký vliv na zahradní architekturu po celé Evropě. Mnoho aristokratů a královských rodin napodobovalo tento styl při navrhování svých vlastních zahrad. I dnes zůstává francouzská zámecká zahrada symbolem elegance a rafinovanosti v zahradní architektuře.

Klíčové prvky francouzské zámecké zahrady:

1. Francouzské zámecké zahrady jsou známé svým přísně geometrickým a symetrickým uspořádáním. Cesty, záhony a vodní prvky jsou pečlivě naplánovány, aby vytvářely symetrické vzory a perspektivy.

2. Partery jsou ozdobné květinové záhony s nízkými stříhanými keři, které tvoří složité vzory a ornamenty. Tyto vzory jsou často doplněny barevnými květinami a dekorativním štěrkem.

3. Vodní prvky, jako jsou fontány, bazény a kanály, jsou důležitou součástí francouzské zámecké zahrady. Tyto prvky nejen esteticky doplňují zahradu, ale také vytvářejí iluze perspektivy a zvětšují prostor.

4. Sochy a ornamenty: Francouzské zahrady často obsahují sochy, vázy, urny a další dekorativní prvky, které jsou strategicky rozmístěny po celé zahradě. Tyto ozdoby přidávají na eleganci a umělecké hodnotě zahrady.

5. Aleje a cesty: Dlouhé rovné aleje lemované stromy nebo keři jsou typickým prvkem těchto zahrad. Cesty jsou často pokryty štěrkem a vedou návštěvníky k různým částem zahrady a vytvářejí pocit řádu a struktury.

6. Boskéty (Bosquets): Boskéty jsou malé lesíky nebo skupiny stromů vysázené ve čtvercích nebo obdélnících, často s vnitřními cestičkami a sochami. Tyto lesíky poskytují stín a kontrast k otevřeným parterům a trávníkům.

Carte

Mapa