Zastavení 10 - Český Šternberk

Před třemi týdny jsem kontroloval své polnosti, ke konci dne začalo pršet a můj kůň byl unavený. Byli jsme nedaleko hradu Český Šternberk, kde sídlí můj pan hrabě. Hrabě sám mě vlídně přivítal, provedl celým hradem a představil mě i své krásné dceři Anně. Hrad byl od mého panství vzdálen půl dne cesty, ale já jezdil za Annou každou volnou chvíli. Hrabě si všiml mé náklonnosti a řekl mi, že se musím o Annu utkat v souboji s jejím nápadníkem. Nabídku jsem přijal. Byl jsem ale tak nervózní, že jsem spadl z koně a prohrál. Sličná Anna však oslavovala vítězství milovaného nápadníka. Zranění z boje jsem necítil, ale srdce mě bolelo ještě dlouhou dobu.


Český Šternberk 
Obec Český Šternberk vznikla jako podhradí při brodu přes řeku Sázavu. Největší předností obce a jejího okolí je krásná a klidná příroda, díky níž se nabízí množství příležitostí nejen k rekreaci, ale i k aktivnímu pohybu. Obec roku 1928 zřídila na louce u mostu koupaliště, hřiště a restauraci. Pro sportovní aktivity návštěvníků obce a okolí jsou k dispozici tenisové kurty u mlýna, volejbalové hřiště a hřiště na minifotbal. V roce 1984 byl dobudován nový jez. Roku 1992 se konala oslava 750. výročí postavení hradu a vzniku obce, která je dodnes samostatná.
Hrad je z hlediska historie mimo jiné významný tím, že jej téměř nepřetržitě od jeho založení Zdeslavem z rodu Divišovců roku 1242 vlastní rod Sternbergů. Výjimkou byla například doba socialismu, kdy byl hrad znárodněn. Současný majitel hradu pan Zdeněk Sternberg zde trvale žije.
Název hradu je odvozen od rodového erbu – zlaté osmicípé hvězdy – a podle dobové zvyklosti byl poněmčen. Hrad je gotický s barokní úpravou, zejména můžete obdivovat jeho krásné a plně vybavené interiéry zařízené nábytkem různých slohů od renesance přes baroko až po empír.
Zajímavostmi jsou sbírka mědirytin s tématikou třicetileté války a sbírka stříbrných miniatur taktéž ze 17. století (tzv. holandské stříbro). V prostorách nádvoří hradu probíhají příležitostně ukázky sokolnictví.

Map

Mapa