Zastavení 4 - Židovský hřbitov a logistické centrum

Dne 10. listopadu 1635 jsem se vrátil z cesty do Prahy, kde jsem byl na křtinách svého synovce Jana. Plánoval jsem cestu raději s předstihem, abych na nic nezapomněl a vše stihnul. Na vůz jsem proto naložil potraviny, věci denní potřeby a malý dárek pro synovce. Začátek listopadu byl velmi deštivý, proto jsem cestoval do Prahy místo dvou dnů celé tři. Křtiny jsem však stihl včas a rád se shledal se všemi blízkými. Cestou zpět mě zastihla bouřka, a aby nebylo smůly málo, nedaleko Měchnova se mi polámalo kolo u vozu. Vypřáhl jsem koně a dojel pro koláře. Spolu jsme celý vůz vyklidili a kolo sundali. Kolář pohotově opravil loukoť kola a já ho s díky pozval na nedělní oběd.


Židovský hřbitov a logistické centrum
Přímo pod Vámi je vybudováno tzv. logistické centrum. Se svojí zastavěnou plochou asi 38.000 m2 slouží velkým obchodním řetězcům ke skladování a následné distribuci zboží do jejich prodejen. Když se řekne logistika, mnoho lidí si nevybaví přesně, oč jde. Pojem vznikl v armádě a znamenal nauku o plánování, přípravě a použití prostředků a služeb nezbytných k činnosti branných sil (vojska).
Na druhé straně silnice, než právě stojíte, se nachází židovský hřbitov. Židovská obec Divišov za něj v roce 1776 zaplatila 200 zlatých. Pohřbívalo se zde od roku 1777 až do 2. světové války. V roce 1941 hřbitov zdevastovala skupina hitlerovské mládeže (hitlerjugend) z Českého Šternberka. Na ploše 2921 m2 je kolem 200 náhrobních kamenů, nejstarší čitelné jsou z konce 18. století. Okolí hřbitova je ohroženo plánovaným rozšířením logistického centra.
Myšlenka této naučné stezky vznikla na semináři Studenti pro venkov v listopadu roku 2004. Textové podklady, kresby i fotografie navrhli a připravili žáci Základní školy v Divišově o letních prázdninách roku 2005. Kromě práce na panelech sami určili jejich umístění zatlučením barevných kolíků. Součástí příprav bylo i několik terénních schůzek. Během projektu získali řadu zkušeností s psaním textů nebo prací s mapami. Posuďte sami, jak se jim práce podařila.

Map

Mapa