Zastavení 1 - Divišov

Je ráno, sobota 16. srpna 1620. Jmenuji se Jan Kryštof Šic a právě začínám psát svůj první deník. Jsem strašně unavený po nočních zmatcích. Kolem třetí hodiny ráno mě vzbudilo podivné světlo, doprovázené splašeným ržaním koní a hlasitým štěkotem psů. Zprvu jsem nevěděl, co se děje, ale po chvíli jsem se probral. Vyběhl jsem na náves a začal zvonit na poplach! Na návsi se seběhli všichni sousedé. Hořela Horákova stodola. Sedlák tam měl složenou celou letošní úrodu. Okamžitě jsme běželi pro džbery a nabírali vodu, odkud se dalo. Nejprve se nám nedařilo oheň zvládnout, seno, sláma i dřevo velmi rychle a dobře hořely. Nakonec nosili vodu úplně všichni, a tak se nám podařilo uchránit alespoň okolní stodoly a chalupy. Sousedova úroda i s celou stodolou ale lehla popelem. Hasili jsme až do svítání.


Divišov
Vítejte v Divišově, městečku, které je poprvé písemně zmiňováno roku 1218 v souvislosti se slavným Divišem z Divišova – zakladatelem vsi. V místě nynější fary měl tvrz a založil údajně i kostel sv. Bartoloměje, který máte za zády.
Kostel, původně gotický, má dnes barokní podobu. Několikrát do základů vyhořel. Přitom byl takový žár, že se roztavily i kostelní zvony. Je zde pohřbena dcera krále Jiřího z Poděbrad Eliška.
Syn Diviše z Divišova Zdeslav založil před rokem 1242 hrad Český Šternberk.  Hrad s Divišovem spojovala cesta. Byla velmi významná, protože se po ní vyprovázeli mrtví ze Šternberka k místu posledního odpočinku v Měchnově.  Po výstavbě dálnice a vybudování hřbitova v Českém Šternberku cesta zanikla. Nyní máte znovu možnost se po ní projít v doprovodu rytíře Jana Kryštofa Šice z Lekciponu. Rytíř se narodil údajně v roce 1602. Měl statek v Měchnově  a působil jako správce na statku ve Šternově. Patřil k málo majetným příslušníkům nižší šlechty v Čechách 17. století.
Když byl Divišov v roce 1545 povýšen ze vsi na městečko, získal tak i právo hrdelní (povolení popravovat zločince za těžké činy). Na vyvýšenině jižně od středu obce směrem na Vlašim byla zřízena šibenice, dodnes se tam říká „Na Spravedlnosti“. Svědectví o trestání zločinců zachovala i Smolná kniha z let 1617 až 1751.
V Divišově byla roku 1948 založena motocyklovým závodníkem Jaroslavem Simandlem továrna na výrobu plochodrážních motocyklů značky ESO, později JAWA. Najdete ji u silnice směrem na Slověnice.

Map

Mapa