Wycieczki piesze

Za zlatem a magickým kamenem do Jílového

Kočárek
Ano

Délka trasy
6,2 km

Lehká a příjemná procházka městem a přírodou pro děti od pěti let. Kočárky i kola projedou. Pejskům se výlet bude líbit, ve městě musejí být na vodítku.  Jílové leží asi 20 km jižně od Prahy nedaleko pravého břehu řeky Sázavy. Je obklopené masivní pahorkatinou, která společně s údolím tvoří jedno z nekrásnějších míst v okolí Prahy. Zlato se zde těžilo už v dávných dobách, zdejší revír je považován za nejvýznamnější v Česku. Jílovské zlato dokonce zdobí naše vzácné korunovační klenoty. Režiséru Formanovi se tady zalíbilo natolik, že zde natočil několik scén z oscarového filmu Amadeus. Kde to bylo? Dozvíte se!
Tento výlet vznikl s velkou pomocí Města Jílového u Prahy, které si ho pro vás objednalo. Díky tomu je ZDARMA!

Ahoj, kluci a holky,

zveme vás na výlet, ve kterém se to bude blyštět zlatým kovem. Ten se zde pokoušel těžit i známý alchymista císaře Rudolfa II. V Jílovém u Prahy se kutalo zlato dva tisíce let. Za tu dobu vyrvali lidé skalám asi jedenáct tun žlutého kovu. Což by dalo na kostku o hraně pouhých tři čtvrtě metru. Není to trochu málo? Dozvíte se!

Stejně jako k našim ostatním výletům jste také k dnešnímu dostali originální mapu s vyznačenou trasou. Půjdete-li správnou cestou, budete se pozorně rozhlížet, číst texty a poslouchat, co říkají rodiče, jistě splníte všechny úkoly. Umíte-li už psát, doplňte podle uhodnutých slov tajenku a pečlivě ji uschovejte. Pokud ji po vyluštění přinesete do městské knihovny v otevírací době, dostanete za ni malou odměnu.

Web Velká dobrodružství