Ścieżki krajoznawcze >>

Anglický park

Anglický park, také známý jako krajinářský park, je typ zahradní architektury, který se rozvíjel v Anglii v 18. století jako reakce na formální, geometrické zahrady barokního stylu. Tento styl klade důraz na přirozenou krásu krajiny a snaží se vytvořit iluzi nedotčené přírody.

Anglický park vznikl jako kontrast k formálním francouzským zahradám a byl inspirován malebnými obrazy krajin. Tento styl byl propagován významnými krajinářskými architekty, jako byl Capability Brown a Humphry Repton. Anglické parky byly navrženy tak, aby vypadaly jako idylické přírodní scenérie, často s jemně zvlněnými terény, rozmanitými stromy a přírodními vodními prvky. Anglický park měl obrovský vliv na zahradní architekturu po celém světě. Tento styl se rozšířil do Evropy a Severní Ameriky, kde se stal oblíbeným u aristokracie a bohatých vrstev. Mnoho veřejných parků ve městech bylo také navrženo v tomto stylu, aby poskytly obyvatelům místo pro odpočinek a užívání si přírody.

Klíčové prvky anglického parku:

1. Přírodní vzhled:Anglické parky se vyznačují organickými, zvlněnými liniemi, které napodobují přírodní scenérie. Trávníky, lesíky, louky a vodní plochy jsou pečlivě uspořádány tak, aby vypadaly přirozeně.

2. Vodní prvky: Jezírka, rybníky, potoky a vodopády jsou často součástí anglického parku. Tyto prvky dodávají parku živost a zrcadlí přirozenou krajinu.

3. Stromy a keře: Stromy jsou strategicky rozmístěny po celém parku, aby vytvořily přírodní stíny a zvýraznily klidnou atmosféru parku. Různé druhy stromů a keřů jsou vybírány pro jejich estetické vlastnosti a sezónní změny.

4. Louky a trávníky: Velké rozlehlé trávníky a louky jsou typickým prvkem, které poskytují otevřený prostor a umožňují volný pohyb a pohledy na krajinu.

5. Cesty a pěšiny: Cesty v anglických parcích jsou často křivolaké a nenásilně se vinou krajinou, aby návštěvníky vedly různými částmi parku a nabízely různé pohledy a perspektivy.

6. Zahradní architektura a stavby: Anglické parky často obsahují různé architektonické prvky jako altánky, mosty, chrámky, pavilony a falešné ruiny. Tyto stavby slouží jako ohniska zájmu a dodávají parku historický a romantický charakter.

7. Přírodní a volně rostoucí květiny: Květinové záhony v anglických parcích jsou často méně formální než v geometrických zahradách a zahrnují přirozeně vypadající seskupení květin, které kvetou v různých obdobích roku.

Mapa

Mapa

Przystanek ścieżki przyrodniczej