Ścieżki krajoznawcze >> Vlašimski park zamkowy

Zastavení 14 - Ermitáž

V centrální části bývalé panské obory tvořené loveckým altánem a průseky v hustém porostu byla po vzniku přírodně krajinářského parku založena celá řada romantických staveb a zákoutí. Při cestě od Znosimské brány bylo možno postupně vidět Jezírko s vodopádem a empírovou scenérii se sochou antického boha Baccha.
Skalní masiv nad řekou Blanicí skýtal návštěvníkům nejkrásnější výhled na romantický park s exotickými stavbami a na vlašimský zámek, jak to dokládá částečně idealizovaná kresba A. Pucherny. Dnes je tento výhled zastíněn stromy a především pozměněn zcela „neromantickým panoramatem" moderních staveb Vlašimi.
Na vrcholu tohoto skalního masivu byla postavena v duchu romantismu Ermitáž neboli poustevna, v níž byla umístěna sbírka zkamenělin a nerostů. V její blíz- kosti stál i šestiboký altán – Zřídlo pan. Na nejvyšším místě parku byl tzv. Holzstoss, tedy pokácené dřevo vyrovnané do hranice, s vyhlídkou.
Další stavbou v blízkosti Ermitáže byl Herkulův sloup. Ten se, byť značně poškozený, zachoval do dnešních dnů. Místní ústní tradicí byl tento Herkulův sloup přejmenován na Samsona a váže se k němu úsměvná pověst o trestu, který stihl obra Samsona, jemuž žena navařila, když šel pracovat do lesa, k jídlu knedlíky. Ty byly ovšem tvrdé a rozčílený obr je ve vzteku házel do řeky. Za toto mrhání jídlem -„božím darem“ byl potrestán tím, že na místě zkameněl.