Wandelpaden met uitlegborden >>

Klokani

Klokan Bennettův (Macropus rufogriseus fruticus), také známý jako klokan rudokrký Bennettův, je středně velký vačnatec původem z Tasmánie. Tento druh klokana je charakteristický svou hustou srstí, která mu umožňuje dobře snášet chladnější podnebí. Srst je šedá, na týlu červenohnědá. Klokan Bennettův dorůstá délky těla 66-93 cm a jeho ocas měří 62-88 cm. Hmotnost se pohybuje mezi 11-27 kg.

 

Přirozeným místem výskytu klokana Bennettova jsou křoviny a blahovičníkové lesy ostrova Tasmánie (Austrálie). Kromě Austrálie, resp. Tasmánie, se lze s divokými klokany rudokrkými (různými poddruhy) setkat na skotském ostrůvku Inchconnachan, kde byl vysazen v 70. letech, na ostrově Man a v lese Rambouillet asi 50 km od Paříže - v obou případech jde o skupinky založené párem, který kdysi utekl ze zoo. Další minipopulace jsou zřejmě i v Anglii (na více místech) a na Jižním ostrově Nového Zélandu. Ve většině případů jde o skupinky řádově do 30 ks.

Klokani Bennettovi jsou převážně samotářští, ale někdy tvoří menší skupiny až do 30 jedinců. Jsou aktivní zejména za soumraku a živí se převážně trávou a výhonky. Samice klokana má unikátní schopnost mít až tři různě stará mláďata současně, což je umožněno specifickým způsobem rozmnožování.

Kaart

Mapa