Wandelpaden met uitlegborden >>

Altán s papoušky

Kakadu molucký (Cacatua moluccensis), známý také jako kakadu salmonový, je velký druh papouška pocházející z Indonésie, konkrétně z ostrova Seram a okolních menších ostrovů. Tento druh je ceněn pro svou inteligenci, hravost a výrazný vzhled.

 

Délka těla dospělého kakadu moluckého se pohybuje kolem 46–52 cm a hmotnost se pohybuje mezi 850–1 100 g. Hlavní barva peří je růžovo-bílá. Hlava, krk a spodní části těla jsou jemně růžové, zatímco křídla a ocas jsou bílé. Pod zobákem a kolem očí mají tito ptáci výrazné růžové skvrny. Jedním z charakteristických znaků je velký, vztyčitelný hřeben na hlavě, který je obvykle bílý s oranžovo-růžovým nádechem na spodní části. Mají silný, zakřivený šedý zobák vhodný pro louskání tvrdých skořápek.

Kakadu molucký je velmi inteligentní pták, schopný se naučit různé triky a slova. Vyžadují mentální stimulaci, aby se nenudili, což může vést k destruktivnímu chování. Jsou to velmi společenská zvířata, která potřebují hodně pozornosti a interakce od svých majitelů. Pokud jsou osamoceni, mohou se stát hlučnými nebo se u nich může vyvinout problémové chování, jako je vytrhávání peří. Tito papoušci se mohou se dožít až 70 let v zajetí. Jsou známí svou silnou emocionální vazbou na své majitele a vyžadují hodně času a pozornosti. Kakadu molucký má schopnost napodobovat různé zvuky, včetně lidské řeči.

Kakadu molucký se živí směsí semen, ořechů, ovoce a zeleniny. V zajetí je důležité zajistit vyváženou stravu, aby se předešlo zdravotním problémům.

Ve volné přírodě obývají tropické deštné lesy, mangrovy a okraje lesů. V zajetí vyžadují velkou klec nebo voliéru s dostatkem prostoru pro pohyb a hru.

Kaart

Mapa