Wandelpaden met uitlegborden >> Het Bospad van Ferdinand d’Este

Zastavení L - Od semínka k oblakům (o hospodaření v lese)

Stojíme na trase naučné stezky, která nás zavede do doby Ferdinanda d´Este, majitele konopišťského panství. Nejstarší písemná zpráva o zastoupení dřevin na Benešovsku je odhad z panství Konopiště z roku 1569: “Černých lesův a hor spanilých čistých a velkých i jiných lesův bílých a hájův od všelijakého dříví jest veliká širokost“. V období vlády Marie Terezie 1740-1780 však byly stavy lesů velice špatné, protože se pouze těžilo a o lesy se nepečovalo. Byl proto vydán zákon, který uložil vlastníkům lesa povinnost vytěžené plochy vždy znovu zalesnit. Správci lesů si uvědomili, že plošným kácením a pouhým využíváním lesy ničí. Věděli, že lesy potřebují pro jejich dřevo a jako útočiště zvěře, proto začali obnovu lesů plánovat formou lesních hospodářských plánů.
Díky tomu, že vznikaly tyto lesní hospodářské plány, dnes můžeme využívat plně vzrostlé stromy vysazené v období života Ferdinanda d´Este. O tom, jak si Ferdinand i jeho rodina práce lesníků vážili, vypovídá i skutečnost, že se jeho nejmladší syn Ernst stal lesním inženýrem.

Lesníci se starají o les. Co to ale v praxi znamená? Les se i dnes vysazuje na plochách, které byly vykáceny a to nejdéle do dvou let po těžbě. Říkáme, že se les obnovuje. Vysazení sazenic stromků předchází sběr semen z vybraných stromů přímo v lese. Ze semen se v lesní školce vypěstují semenáčky stromků.

Ze semenáčků po třech až čtyřech letech vyrostou sazenice, které jsou ručně nebo strojem vysázeny na vyčištěnou paseku (umělá obnova), a to asi v desetinásobném množství než kolik stromů bylo vytěženo. Někdy se může les obnovit sám ze svých semen (přirozená obnova), ale obvykle mu musí člověk pomoci. Dalších pět let mají lesníci povinnost se o stromky pečlivě starat, chránit je proti plevelům, okusu zvěří i proti jiným škůdcům tak, aby les mohl bez problémů růst. Určitě už jste někde viděli dřevěné či drátěné oplocenky nebo bíle natřené stromečky.

Aby získali kvalitní dřevo, musí lesníci les vychovávat. Staré české přísloví říká že „Les vychováváme sekerou“. Dvacet let starý porost je nutno prořezat, aby nebyl příliš hustý a rostly v něm požadované druhy stromů. Ve čtyřiceti letech porostu se provede probírka, to znamená, že se vyřežou špatně rostlé, nemocné a nevhodné dřeviny. Po probírce je v lese již konečný počet stromů, tj. asi jedna desetina z původního počtu sazenic. Les ve věku sto až sto dvacet let je připraven ke kácení, této době se říká obmýtí. V této době jsou stromy v takzvané mýtní zralosti a mají nejkvalitnější dřevo, jsou zpravidla zdravé a silné.

Pokud byl les pěstován jako hospodářský, tedy je jeho hlavní funkcí produkce dřeva pro potřeby člověka, je vykácen. Někdy mají lesy větší význam jako součást krajiny, kterou chrání, nebo jako místo rekreace mnoha lidí. Takové lesy mají zvláštní využití a nekácí se vůbec nebo v mnohem pozdější době, jejich obmýtní doba je tedy delší. Příkladem těchto lesů jsou i lesní porosty příměstských lesů s rekreační funkcí v konopišťském parku.

Rozloha lesů na území České republiky je 2 629 000 ha, což je 33,3% plochy našeho státu. Porosty jsou tvořeny ze 77% jehličnany a z 23% listnáči. Převaha jehličnanů není pro naše podmínky přirozená, vznikla v důsledku špatného hospodaření v minulosti. Lidé chtěli z lesa získat co nejvíce dřeva, proto vysazovali pouze smrkové nebo borové lesy. Lesy tvořené jen jedním druhem stromu, zvané monokultury, jsou málo odolné škůdcům i zhoršenému životnímu prostředí. Důsledkem je, že dnešní lesy tvoří 54% smrku, ale přirozeně by je mělo tvořit jen 12% smrku. V přirozeném lese by u nás převládal buk.

Dnešní lesy jsou poškozeny z 63% přírodními činiteli jako vítr, sníh, jinovatka, sucho a škodliviny v ovzduší. Nejvýznamnějšími škůdci jsou bekyně mniška a lýkožrout smrkový. Vlastnící lesů již vysazují porosty blízké přírodnímu stavu krajiny, tedy lesy smíšené, které mají větší šanci zůstat zdravé. Aby všichni vlastníci lesů dodržovali toto základní pravidlo pěstování lesa a další ustanovení zákona o lesích dohlíží na ně odborníci - lesní odborní hospodáři.

VÍTE JAK DLOUHO ROSTE VÁŠ VÁNOČNÍ STROMEČEK?


1,5 m VYSOKÝ SMRČEK ROSTE 7 LET 

Kaart

Mapa