Wandelpaden met uitlegborden >> Het Bospad van Ferdinand d’Este

Zastavení H - Schované krásky (o bylinách)

Pod listnatými stromy vzniká rozkladem spadaného listí úživná půda, v níž se dobře daří bylinám, které tvoří bylinné patro. Bylina nemá stonek dřevnatý, ale měkký a dužnatý. Byliny se podle délky života dělí na jednoleté, dvouleté, víceleté nebo vytrvalé. Největší překvapení nám les připraví na jaře. Listnaté stromy spí, nové listy ještě nevyrašily a sluneční paprsky ohřály půdu a probudily spící rostlinky. Nejprve začaly rašit rostliny, které mají zásobu energie v cibulce nebo stonku pod zemí, tzv. oddenku. Hned po nich raší ostatní, které pestrobarevnými květy lákají první hmyz. Tyto rostlinky velmi rychle vykvetou, utvoří plody a mizí ve stínu rašících listů stromů. Jarní porosty se nejčastěji tvoří právě v listnatých lesích a období jejich kvetení se říká jarní aspekt lesů. V konopišťském parku byly tyto rostliny hojně vysazeny do trávníků a na slunné stráně, kde ohlašují příchod jara. Je možné, že tyto něžné jarní květy zdobily i pokoje Žofie Chotkové, manželky Ferdinanda d´Este.

Petrklíčem se lidově nazývá prvosenka jarní (Primula veris). Tato vytrvalá bylina roste na světlých místech v lesích nebo jejich okrajích. Na jaře raší prvosenka z oddenku, tvoří přízemní růžici listů, ze které vyrůstá stonek se žlutými květy. Jako léčivka se může užívat květ, ale prvosenky jsou chráněny zákonem.

Blatouch bahenní (Caltha palustris) je vytrvalá bylina typická pro vlhké prostředí. Má rozvětvenou lodyhu, která nese lesklé srdčité listy a je zakončena nápadnými žlutými květy bohatými na nektar. Plody jsou měchýřky, které se šíří vodou. Blatouch je jedovatý, ale hospodářský dobytek ho nesežere.

Konvalinka vonná (Convallaria majalis) je vytrvalá bylina, která krásně voní. Roste ve světlých lesích a křovinách. Z oddenku vyrůstají dva velké listy a stvol nesoucí bílé, zvonkovité květy uspořádané v hroznu. Jejím plodem je červená bobule. Konvalinka je prudce jedovatá. Jedovaté látky z ní se používají na výrobu léků proti bolesti hlavy a srdečním nemocem. Při napití je pro člověka nebezpečná i voda z vázy s konvalinkami.

Velmi rozšířenou bylinou našich lesů je sasanka hajní (Anemone nemorosa). Sasanka má plazivé oddenky, ze kterých vyrůstá stonek nesoucí listy a květ. Jemný květ má bílou barvu. Rostlina je jedovatá, ale z velké části jedovaté látky ztrácí sušením. Na zahrádkách se pěstují i druhy sasanek s barevnými květy.

Podléška se botanicky jmenuje jaterník trojlaločný (Hepatica nobilis). Nízká vytrvalá bylina roste v listnatých hájích a křovinách. Bylina má plazivý oddenek, ze kterého z jara vyrůstá trojlaločný list. Kvete modrofialovým květem na konci lodyhy. Jaterník je léčivka, kterou používáme při onemocnění jater a k zastavení krvácení.

Kopytník evropský (Asarum europaeum) je vytrvalá plazivá bylina, která po rozemnutí mezi prsty voní po kafru a pepři. Roste ve vlhkých hájích a křovinách. Z šupinatého oddenku vyrůstají ledvinovité listy. Kvete nenápadným fialovým květem, který opylují slimáci. Kopytník je slabě jedovatý. V lidovém léčitelství se používal jako dávidlo a projímadlo.

Jarní kráskou je bledule jarní (Leucojum vernum). Patří mezi rostlinky, které si ukládají zásoby na zimu do cibulky. Cibulky jsou chutnou potravou pro divoká prasata. Na jaře raší nejprve dva listy, ze kterých vyrůstá stvol s jedním květem. Bledule bývá zaměňována se sněženkou, ale má větší květ se žlutými skvrnkami. Oproti sněžence kvete později. Bledule tvoří kvetoucí koberce v podmáčených vlhkých lesích. Bledule je jedovatá a chráněná zákonem.

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je vytrvalá, středně vysoká bylina, rostoucí v živinami bohatých lesích, hájích a na březích potoků. Má válcovitý oddenek, ze kterého vyrůstají chlupaté lodyhy. Listy jsou zaokrouhlené nebo srdčité, často skvrnité. Kvůli svému tvaru a barvě připomínající plíce byly listy používány k léčbě kašle a nemocí plic. V průběhu kvetení mění květ svou barvu. Nejprve je červený, pak modrofialový a ke konci kvetení modrý. Plodem jsou tvrdky. Listy se dají použít do jarních salátů.

ZNÁTE NĚJAKÉ JINÉ JARNÍ KYTIČKY?


SNĚŽENKA, MODŘENEC, LADOŇKA, ... 

Kaart

Mapa