Wandelpaden met uitlegborden >> Geschiedenis en natuur van het Park van Konopiště

Zastavení 12 - Promenádní cesta

Okolí poslední zastávky je ukázkou partií, upravených novokrajinářsky v letech 1892 až 1893 jako součást oddělení Šiberna. Na rozlehlých loukách nepravidelného tvaru jsou rozptýleny jednotlivé stromy, jejich různě početné skupiny a lesíky. Přitom je dbáno na jejich barevný soulad a kontrastní pozadí. Převládají domácí dřeviny, ale k dosažení větší rozmanitosti se uplatňují i cizokrajné druhy a zejména kultivary, což jsou uměle udržované barevné a tvarové odchylky v rámci jednoho druhu, např. žlutolisté až červenolisté formy, převislé nebo pyramidální formy. Vysazují se převážně listnaté dřeviny, protože na rozdíl od jehličnanů mění v průběhu ročních období svůj vzhled.
Cesty jsou vedeny v pozvolných obloucích a většinou mají protáhle esovitý průběh. Mají návštěvníkovi umožnit výhledy do malebných přírodních scenérií, v nichž je počítáno i se stavebními a krajinnými dominantami v pozadí.
Promenádní cesta od benešovské brány k rozcestí u Neptuna, (zastávka č. 5), měří 1125 metrů. Na jejím začátku převládá dub červený (Quercus rubra). Po cestě se otvírají pohledy na okolní louky a skupiny významných dřevin, například topoly Simonovy (Populus simonii), javory stříbrné (Acer sacharinum), úzce pyramidální dub letní (Quercus robur ´Fastigiata´), javor jasanolistý (Acer negundo), jedle vznešené (Abies procera) a ve vysokém lese na skupinu korkovníků amurských (Phellodendron amurense).
Při odbočce vlevo nás upoutá skupina keřovitých druhů jalovců, cypřišků a zeravů. Dále projdeme kolem skupiny lip zelených (Tillia euchlora), topolů šedých (Populus canescens) a vstoupíme do lesa s mohutnými douglaskami tisolistými (Pseudotsuga menziesii) a jedlemi kavkazskými (Abies nordmanniana). Následuje sbírka dubů, v níž jsou například dub cer (Quercus cerris), dub bahenní (Quercus palustris) a dub zimní (Quercus petraea) v zajímavých kultivarech.
Nejkratší zpáteční cesta k parkovišti vede od zastávky č. 5 přes zastávku č. 4 a 1. Je asi 500 metrů dlouhá, lemovaná vzácnými dřevinami a poskytuje nevšední výhledy do tajemných zákoutí parku. Konopišťský zámecký park je nádhernou dendrologickou zahradou, okouzlující nejen znalce obdivuhodným sortimentem dřevin, ale i běžné návštěvníky, kteří ocení krásu stromů, barevnou škálu přírody, klid a pohodu, vyzařovanou každým koutkem tohoto uměleckého díla.

Kaart

Mapa