Wandelpaden met uitlegborden >> Geschiedenis en natuur van het Park van Konopiště

Zastavení 1 - Zámek a park Konopiště

Státní zámek Konopiště, včetně zahrad a parků, je významným památkově chráněným objektem. Hrad Konopiště vznikl ke konci 13. století. V průběhu staletí byl přestavován a střídaly se na něm panské i rytířské rody Benešoviců, Šternberků, Hodějovských z Hodějova, Michnů, Sinzendorfů, Vrtbů, Lobkoviců. Posledním pánem na Konopišti byl František Ferdinand Habsburský, známý jako Ferdinand d´Este.
František Ferdinand chtěl vybudovat reprezentativní sídlo, dal proto přebudovat zámek i okolní sady a parky. Vesnice Konopiště, která měla v roce 1887 přibližně 500 obyvatel, byla vykoupena a srovnána se zemí, aby uvolnila místo výhledům ze zámeckých oken na vznikající rozsáhlý park.
Jádro parku tvoří terasy při východní a jižní straně zámku a Růžová zahrada v dolině pod zámeckým návrším. K terasovitému parku a Růžové zahradě se druží i rozsáhlejší části parku, upravené krajinářsky a novokrajinářsky. Parkové úpravy neskončily hranicí zámeckého parku. František Ferdinand nechal například vysázet podél cest celého konopišťského panství miliony šípkových růží. Do parku částečně zasahují i proslulé honitby, spojené s velkochovem bažantů.
Po první světové válce přešel park do vlastnictví Československého státu a odborný dohled v něm vykonával Doc. B. Kavka. V roce 1921 byl komplex zámku s parkem zpřístupněn veřejnosti. Za druhé světové vzámku hlavní štáb německých SS jednotek.
Celý areál zámku včetně zámeckého parku je v současné době vyhlášen za národní kulturní památku. O část parku u zámku a Růžovou zahradu (celkem asi 10 ha) pečuje nyní Správa zámku Konopiště. Většinu ostatních parkových ploch vlastní Lesy České republiky s.p. a obhospodařuje je Lesní závod Konopiště.
Bývalé sídlo Františka Ferdinanda d´Este, arcivévody a nástupníka trůnu, který vlastnil Konopiště 27 let (1887- 1914), dnes promlouvá k návštěvníkovi nejen krásou architektury a bohatstvím sbírek. Je i svědkem soumraku a konce významného a dlouhého období v dějinách našich národů, svědkem zániku habsburské monarchie. Proto je velmi významným turistickým centrem a patří k nejnavštěvovanějším místům České republiky.
Cílem této naučné stezky „Historie a příroda Konopišťského zámeckého parku“, na jejímž začátku se právě nacházíme, je poskytnutí základních údajů o vývoji a stavu tohoto překrásného parku v historických souvislostech a zároveň být malou učebnicí ekologie pro návštěvníky, kteří se chtějí projít okolní malebnou přírodou a při cestě načerpat nejen čistý vzduch do plic, ale také trochu zajímavých informací.
Další zastávka naučné stezky na nás čeká u hráze Zámeckého rybníku. 

Cílem naučné stezky je poskytnutí základních údajů o vývoji a stavu zámeckého parku a seznámení návštěvníků s jeho nejzajímavějšími místy. Areál zámku a zámeckého parku o rozloze 340 ha je národní kulturní památkou České republiky. Krátká trasa stezky (1.-7.-1.) je maximálně 2,1 km dlouhá. Delší trasa stezky (1.- 12.-1. ) je maximálně 6,9 km dlouhá. Obě trasy jsou sjízdné na kolech.

Kaart

Mapa