Ścieżki krajoznawcze >> Vlašimski park zamkowy

Zastavení 11 - Řeka Blanice

Řeka Blanice, směřující na své cestě jihoseverním směrem do Sázavy, protéká i zdejším zámeckým parkem, kde vytváří četná romantická zákoutí a vhodné prostředí pro řadu živočichů, obývajících vodní prostředí, nebo jeho blízké okolí.
Z bezobratlých živočichů vázaných na vodu můžeme za slunných dnů zahlédnout nad hladinou poletující vážky. Třepotavým letem a černomodrým zbarvením křídel nás upoutají samečkové motýlice obecné (Calopteryx virgo) a motýlice lesklé (Calopteryx splendens). Můžeme zde zahlédnout i nápadně velké, bledě modře zbarvené šídlo královské (Anax imperator), které patří mezi největší evropské druhy vážek.
Na březích řeky těsně u hladiny lze místy objevit východy z nor, které patří hmyzožravci rejsci vodnímu (Neomys fodiens) či hlodavcům, hryzci vodnímu (Arvicola terrestris), případně i ondatře (Ondatra zibethicus). Pod vodní hladinou můžeme zahlédnout hejna ryb, v nichž převažují běžné druhy ryb jako jelec tloušť (Leuciscus cephalus), jelec proudník (Leuciscus leuciscus), ouklej obecná (Alburnus alburnus), cejn velký (Abramis brama) či okoun říční (Perca fluviatilis). 
V některých přítocích Blanice se objevuje i velice vzácná mihule potoční (Lampetra planeri). Pod kameny na dně se ukrývá drobná rybka mřenka mramorovaná (Barbatula barbatula) a chráněná vranka obecná (Cottus gobio). Místy můžeme objevit i raka říčního (Astacus fluviatilis). Písčitobahnitá místa osídlují škeble a velevrubi, kteří patří mezi zvláště chráněné druhy.
Pozoruhodným živočichem objevujícím se vzácně v Blanici je asi 4 cm velká, sklovitě průsvitná, medúzka sladkovodní (Craspedacusta sowerbii), příbuzná podobných, ale mnohem větších mořských druhů.
V okolí vody můžeme zahlédnout i některé druhy obojživelníků, např. skokana hnědého (Rana temporaria) či ropuchu obecnou (Bufo bufo) a čolka obecného (Triturus vulgaris), kteří patří mezi ohrožené a chráněné druhy naší fauny. U vody lze občas zahlédnout i užovku obojkovou (Natrix natrix), která je naším nejhojnějším hadem s nápadnými žlutými skvrnami za hlavou.
V zimě na čerstvém poprašku sněhu nebo i během celého roku na bahnitých březích, zejména pod mosty, jsou časté stopy naší vzácné kunovité šelmy vydry říční (Lutra lutra). Živí se hlavně rybami. Na zbytky její hostiny (rybí kostry, šupiny) můžeme narazit v břehových partiích. Vydra patří mezi naše nejpřísněji chráněné živočichy. 

Mapa

Mapa