Ścieżki krajoznawcze >> Vlašimski park zamkowy

Zastavení 5 - Čínský pavilon

V současnosti upoutává v zámeckém parku každého návštěvníka tento Čínský pavilon, na první pohled dosti zachovalá romantická stavba původního přírodně krajinářského parku.
Čínský drak na špici věže pochází z roku 1928, kdy nahradil svého zrezavělého předchůdce, u horní střechy visí plechové nezvonící zvony. Nápisy údajně čínským písmem se stálými přemalbami změnily tak, že již nedávají smysl. Stavbu dotváří vyhlídkový ochoz s hezkým mřížovím, freska romantické čínské krajiny pod klenutým stropem a zděný sloup uprostřed, v němž stoupá točité schodiště do poschodí, kde je kolem něho úzký ochoz, a „návštěvníky“ zcela zničená fresková omítka, kam až se dosáhne.
Původně byl pavilon zván „čínský hrad“. V ozdobné dřevěné věži se vystoupilo po schodišti do poschodí a po visutém můstku se přešlo do čínsky zařízené místnosti. Na věži bez špice bylo dráčků několik. Skleněné zvony visely z obou střech a při pohybu větrem vydávaly libou harmonii několika oktáv. Nepoškozené fresky zdobily všechny sloupy.
Když dřevěná věž se schodištěm zchátrala, nebyla obnovena, točité schodiště bylo vezděno do dnešního zděného sloupu a místnost v patře byla změněna na ochoz.
Na obrázku z alba kolorovaných kreseb (vydal v roce 1805 F. K. Wolf v Praze) od malíře A. Pucherny a mědirytce W. Bergera jsou patrné tři malé stavbičky. Šlo o japonské drátěné domky s cizokrajným ptactvem, zmizely stejně jako turecká mešita s úplným zařízením, stávající na protějším svahu nad řekou.
Jen dnešní bažinatá louka poblíž kamenného mostu značí místo, kde v rybníčku na umělém ostrůvku stával půvabný gloriet. Přes řeku vedl v těch místech krytý „turecký“ most.
Dále na této naučné stezce budete přecházet mlýnský náhon. Pokud byste šli několik desítek metrů proti proudu dnešní mlýnské strouhy, přijdete k rozšířenému místu se schůdky do vody. Zde bývala panská koupadla (lázně) s převlékárnou a ozdobnými sloupy. 

Mapa

Mapa