Wandelpaden met uitlegborden >> Kasteelpark van Vlašim

Zastavení 16 - Současnost vlašimského parku

Od roku 1945 vlastní areál zámku a park Město Vlašim. Byla zpracována řada studií a záměrů na jeho rekonstrukci a obnovu, neboť park začal chátrat již na konci 19. století, kdy panstvo přestávalo vydávat větší finanční obnosy na jeho údržbu. K uskutečnění rekonstrukce však nikdy nedošlo. Naopak byla provedena řada necitlivých zásahů (např. umístění sportovišť na loukách). Lepší časy pro park nastaly až v roce 1990, kdy se Českému svazu ochránců přírody Vlašim podařilo po zastavení kácení významných stromů prosadit vytvoření Správy zámeckého parku a stálého místa správce parku, první návštěvní řád a kdy byla zahájena postupná obnova parku (výsadby dřevin, ošetřování cenných stromů ad.).
V roce 1995 členové ČSOP Vlašim vybudovali za podpory Ministerstva životního prostředí ČR tuto naučnou stezku (celkem měla 11 zastavení), rozšířenou za podpory Evropské unie v roce 2005 i do zadní části parku.
V letech 1996 – 1999 provedl Český svaz ochránců přírody Vlašim za podpory Státního fondu životního prostředí ČR a Města Vlašim první etapu rekonstrukce vybraných přírodních prvků. V této etapě se především obnovovaly louky zarostlé nálety stromů a keřů, dále se podařilo ošetřit nejvíce poškozené stromy a proběhla rovněž první vlna výsadeb. V tomto období ČSOP Vlašim zajistil rovněž vypracování stavební dokumentace nutné k opravě nejohroženějších památek.
V současně době probíhá v součinnosti Města Vlašim a ČSOP Vlašim příprava druhé etapy rekonstrukce přírodních prvků. V rámci ní by se měly odstranit zbývající náletové dřeviny v přední části parku. V okolí zámku, kolem centrálních luk v přední části parku a v okolí Činského pavilonu by měly proběhnout výsadby stromů a keřů a na stejné ploše se rovněž plánuje ošetření nejvýznamnějších stromů.
Město Vlašim se ve spolupráci s dalšími partnery postupně snaží opravit i romantické památky v parku. Postupně jsou rekonstruovány cesty, četné mostky a mosty, doplňována ohradní zeď. V letech 2003-2004 byla obnovena Domašínská brána a balustráda. V letech 2003 – 2005 probíhala rekonstrukce Starého hradu, kterou zajišťovalo Město Vlašim a ČSOP Vlašim za podpory vlašimských občanů a Středočeského kraje. V rámci projektu podpořeného Evropskou unií byly v roce 2005 opraveny Vlašimská a Znosimská brána.
Průběžnou péči o park dnes zajišťuje Správa zámeckého parku, zřízená Městem Vlašim. Park se postupně stává místem odpočinku vlašimských občanů i hostů s nabídkou řady kulturních akcí v průběhu roku. Věřme, že do budoucna mu bude jenom přibývat na kráse.