Sentiers didactiques >> Parc du Château de Vlasim

Zastavení 13 - Les ve vlašimském parku

Vlašimský zámecký park byl založen na místě bývalé panské obory s tím, že na části byl ponechán původní les a zbývající plocha byla přeměněna na louky, háje nebo zde byly vysazeny atraktivní cizokrajné stromy, keře a jejich skupiny. Během více jak dvou století změn a vývoje zámeckého parku se vyvíjely i jeho lesní porosty.
Největší plochu lesních porostů v zámeckém parku ve Vlašimi pravděpodobně zaujímala kyselá doubrava, které na prudkých skalnatých svazích nad řekou Blanicí přecházela v habrovou doubravu, na extrémně suchých výslunných svazích les přecházel až v doubravu zakrslou nebo reliktní bor a na méně prudkých svazích v druhově bohatou lipovou javořinu. V údolí řeky Blanice, které bylo vlhké a díky pravidelným záplavám i velmi bohaté na živiny se rozkládal jasanovo-olšový luh.
Pozůstatkem kyselé doubravy (na Podblanicku kdysi nejčastějšího typu lesa) jsou mohutné staleté duby v přední části parku s obvodem kmene přes 5 m, jejichž věk je odhadován na více jak 300 let. Tento typ lesa rovněž připomíná dubový háj před Starým hradem a částečně i les na plošině nad Samsonem a v okolí Čínského pavilonu. Dominantním druhem je zde dub letní (Quercus robur).
Nejvíce zachovalým typem lesa v parku jsou habrové doubravy, které lze nalézt na svazích mezi Starým hradem a Čínským pavilonem, na skalnatých svazích nad řekou Blanicí směrem k Samsonovi a rovněž na svahu pod benešovskou silnicí. Převládající habr obecný (Carpinus betulus) je doplněn dubem letním, lípou malolistou (Tilia cordata), javorem mléčem (Acer platanoides) a v okolí Samsona vysazenými mohutnými smrky ztepilými (Picea abies) a rovněž vysazenou borovicí lesní (Pinus sylvestris) pozoruhodnou svou velkou deskovitou borkou a širokými deštníkovitými korunami. V podrostu lze nalézt lísku obecnou (Corylus avellana) nebo srstku obecnou (Grossularia uva-crispa).
Lipová javořina se zachovala na svahu mezi Starým hradem a Znosimskou bránou. V druhově velmi bohatém lese jsou dominantními druhy lípa malolistá a javor klen (Acer pseudoplatanus) se kterými zde rovněž roste habr obecný, javor mléč, jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), jilm horský (Ulmus glabra), třešeň ptačí (Prunus avium), u Znosimské brány pak rostou vysazené mohutné smrky ztepilé. Keřové patro tvoří líska obecná, srstka obecná bez černý (Sambucus nigra) a brslen evropský (Euonymus europaeus).
Na dvou nejvýslunnějších místech v parku, na skále pod Starým hradem a v těsném okolí Samsona se zachovala zakrslá doubrava, která je pod Starým hradem pravděpodobně provázána s tzv. reliktním borem. Dominantními druhy jsou zde dub letní a dub žlutavý (Quercus dalechampii), u reliktního boru borovice lesní.
Lužní les v údolí Blanice se v parku nezachoval a jeho pozůstatkem jsou pouze břehové porosty olše lepkavé (Alnus glutinosa), jasanu ztepilého a střemchy hroznovité (Padus racemosa) a pravděpodobně i dubu letního. Na místě původního lesa se dnes nachází nivní louky se skupinami prastarých dubů letních.
Vzhledem k historickým zahradním úpravám lze v parku rovněž nalézt i les „americký". Vstoupíte do něj z velké louky U hřibů při cestě od železného mostu ke Znosimské bráně. Na levé straně cesty rostou statné borovice vejmutovky (Pinus strobus) a na pravé je mladý porost jedle obrovské (Abie s grandis) a cypřišku Lawsonova (Chamaecyparis lawsoniana).