Sentiers didactiques >> Parc du Château de Vlasim

Zastavení 1 - Úvodní informace a vlašimský zámek

Unikátnost vlašimského zámeckého parku, jak kulturně-historická a estetická, tak přírodovědná, a zároveň nízká informovanost o něm vedla v roce 1995 Český svaz ochránců přírody (ČSOP) Vlašim k vybudování této naučné stezky (rekonstruované v r. 2000 a doplněné v roce 2005), kterou máte nyní možnost zhlédnout.

Stezka má celkem 16 zastavení (1. Úvod a vlašimský zámek, 2. Vlašimský zámecký park, 3. Hmyz vlašimského parku, 4. Ptactvo starých hájů vlašimského parku, 5. Čínský pavilon, 6. Nelesní květena vlašimského parku, 7. Ptactvo okolí vod a jehličnatých porostů vlašimského parku, 8. Květena lesů a hájů vlašimského parku, 9. Starý hrad, 10. Znosimská brána, 11. Řeka Blanice, 12. Houby vlašimského parku, 13. Les ve vlašimském parku, 14. Ermitáž, 15. Turecká mešita, 16. Současnost vlašimského parku

Naučná stezka by nemohla vzniknout bez přispění Evropské unie, Města Vlašim, Ministerstva životního prostředí ČR a darů sponzorů: firmy Erika a.s., Vinárny U blanických rytířů, Sellier a Bellot a.s., Ing. Zdeňka Sedláka, stavební firmy Pazdera, firmy AGF Vlašim. Metodicky realizaci stezky napomohla Agentura ochrany přírody a krajiny ČR – Středisko Praha, Muzeum Podblanicka se sídlem ve Vlašimi a Správa Chráněné krajinné oblasti Blaník.

Naučné texty na jednotlivých zastaveních zpracoval autorský kolektiv: Petr Blabol, Mgr. Radovan Cáder, Mgr. Pavel Čech, Ing. Roman Farion, Ing. Jaroslav Jančík, Doc. RNDr. Lubomír Hanel, CSc., Ing. Miloš Krejčíř, Ing. Karel Kříž, Ing. Pavel Pešout, Jaroslav Pouzar a Doc. RNDr. Václav Zelený, CSc.

Pokud Vás tato naučná stezka zaujme a bude pro Vás znamenat nové poznání o tomto nádherném parku, splnila svůj účel. Pokud chcete vědět něco více nejen o zámeckém parku, ale i o ochraně přírodního a kulturního dědictví na Podblanicku, můžete navštívit Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim, které se nachází naproti Vlašimské bráně (Pláteníkova 264, 258 01 Vlašim, tel.: 317845169, 317845965, e-mail: vlasim@csop.cz, internet: www.csopvlasim.cz). Příjemný odpočinek při prohlídce přeje návštěvníkům parku Český svaz ochránců přírody ve Vlašimi. 

 „Vlašimský zámek“

Na ostrohu nad řekou Blanicí byl vybudován na počátku 14. století gotický hrad. Jeho pozůstatky se do dnešních dnů dochovaly v architektuře severního křídla a věže. V průběhu staletí byl hrad svými majiteli postupně rozšiřován a opevňován. Mohutný hradební systém s příkopem byl odstraněn až během stavebních úprav v 19. století. Na počátku 17. století byl hrad přeměněn v renesanční zámek. Dnešní podobu získal během velkých stavebních úprav provedených v 1. polovině 19. století knížaty z Auerspergu. V jejich rámci byla klasicistně upravena průčelí a vznikla nová empírová přístavba jižního křídla.
Erby na bráně před zámkem připomínají jeho majitele, jimiž byli postupně: páni z Vlašimi, páni z Jenštejna, rytíři Svídničtí z Chotěmic, páni Trčkové z Lípy, rytíř Stranovský ze Svojovic, rytíři Klenovští ze Ptení, rytíři Vostrovcové z Královic, páni z Talmberka, kněžna Božena Porcie, roz. Kavková z Říčan, hrabata z Weissenwolfu, hrabata z Trautsonu a knížata z Auersperga.
V severním a západním křídle zámku jsou dnes expozice okresního vlastivědného muzea, jeho kanceláře a depozitáře, ve sklepení příjemná vinárna „U blanických rytířů“. Jižní křídlo užívá střední odborné učiliště zemědělské. Nádvoří se značně svažuje k západu, protože východní strana před zámkem byla zvýšena materiálem z původních hradních valů, proto i přízemní okna východní strany zámku jsou těsně nad terénem.
Na jižním křídle zámku jsou v přízemí částečně odkryty pozůstatky kamenných arkád se sgrafitovou výzdobou. Jsou dokladem renesanční podoby vlašimského šlechtického sídla z přelomu 16. a 17. století.
Severně od zámecké věže stojí jedna z původních bašt bývalého opevnění původního hradu. Sloužila pak zámeckému pivovaru.
Romantická novogotická brána před zámkem pochází stejně jako Znosimská a Domašínská brána z poloviny 19. století.

Carte

Mapa