Ścieżki krajoznawcze >>

Město Sázava

Jižním směrem za řekou se rozkládá město Sázava (www.mestosazava.cz) s cca 4000 obyvateli. Sázava je známá díky Sázavskému klášteru a zámku, dávné sklářské tradici a nádherné přírodě. Nejstarším archeologickým nálezem je 150 jámových vápencových lomů z mladší doby kamenné (4500 - 2500 l. př. n. l.) na protilehlém vrchu Bílém kameni. Ze zdejšího mramoru se vyráběly šperky. Nedaleko v Dojetřicích a na Vraníku byla v 8. - 9. století dvě slovanská hradiště. Sázava vznikla jako poddanská ves kláštera. První písemná zmínka o městě je z roku 1405. Staré Sázavě vévodí gotický kostel svatého Martina. Dlouhou tradici mají Sklárny Kavalier, první Svatoprokopskou (jinak také Babiččinu) huť v Sázavě založil František Kavalír v roce 1837. Život v té době a začátky podnikání půvabně popsala jeho žena Antonie v "Pamětech babičky Kavalírové“. Výrobky ze současného varného skla Simax pro domácnosti i průmysl se vyvážejí do celého světa.
V blízkosti Sázavy se nachází mnoho zajímavých míst - Český Šternberk, Rataje nad Sázavou, Kácov, Kouřim, Stříbrná Skalice, Komorní Hrádek, zříceniny Talmberk, Zlenice a Stará Dubá. Krásná příroda je všude kolem – údolí řeky a jejích přítoků, hluboké lesy na stráních. V národní přírodní rezervaci Ve Studeném na Spáleném vrchu u Dojetřic jsou chráněny květnaté bučiny a suťové javořiny pralesního vzhledu.  Ze Sázavy je možné podnikat výlety do širokého okolí, cesty je možné absolvovat vlakem Posázavský pacifik (v létě bývá občas tažený parní lokomotivou), autobusem, na kole nebo na lodi a pokud je mrazivá zima, tak některé na běžkách a dokonce i na bruslích po řece Sázavě. Začátkem 19. století byl klášter přestavěn na zámek ve stylu novorenesančního klasicismu. Od roku 1962 je Sázavský klášter a zámek národní kulturní památkou. Majitelem areálu je v současné době český stát.

Svatý Prokop
Prokop byl jako výrazná osobnost středověku jako první český světec roku 1204 svatořečen papežem. Svatý Prokop, patron země České a ochránce horníků a zemědělců, bývá zobrazen s různými atributy (v mnišském oděvu, s berlou a mitrou, s knihou, křížem), vždy však má u nohou spoutaného ďábla nebo na něm stojí. Ve městě a okolí jej připomíná několik drobných památek - kapličky U Čertovy brázdy a Svatého Prokopa V Lázních s kašnou a studánkou Vosovkou, Prokopovo lože u studánky Rakovky a studánka Habrovka.

Klášter a zámek
V Černých Budech, místní části Sázavy, na skalním ostrohu nad řekou leží klášter svatého Prokopa a zámek. Legenda praví, že se poustevník Prokop roku 1032 setkal s knížetem Oldřichem, který při lovu zabloudil v hlubokých sázavských lesích. Prokop podal unavenému knížeti vodu, která se proměnila ve víno. Kníže Oldřich s Prokopem založili v místě poustevny klášter řádu svatého Benedikta.
V 11. století byl klášter významným střediskem slovanské kultury a vzdělanosti - bohoslužby se konaly a písemnictví bylo v jazyce staroslověnském (dědictví věrozvěstů Velkomoravské říše, svatých Cyrila a Metoděje). V severní zahradě jsou odkryty základy románského kostela svatého Kříže se čtyřmi apsidami, který byl vysvěcen roku 1070.
Ve 14. století začala gotická přestavba kláštera. Z této doby se zachovalo torzo kostela panny Marie a svatého Jana Křtitele s věží. Zůstal nedostavěný kvůli husitským válkám v 15. století. V 17. století byl klášter přestavěn barokně, a chór byl zaklenut. Roku 1785 císař Josef II. klášter zrušil. 
Začátkem 19. století byl klášter přestavěn na zámek ve stylu novorenesančního klasicismu.
Od roku 1962 je Sázavský klášter a zámek národní kulturní památkou. Majitelem areálu je v současné době český stát.

Příroda v centru Sázavy
Lokality Votočnice, Havránka a Ostrov se rozkládají v centrální části města a jsou součástí údolní nivy a biokoridoru Sázavy. Společně se zahradami sázavského kláštera tvoří pro lidi lákavé přírodní území s pestrým společenstvem rostlin a živočichů.
Havránka leží v říčním meandru, na protějším levém břehu směrem po proudu. Rozkládají se na štěrkopísčitých naplaveninách a starých zazemněných říčních ramenech. V roce 2005 byly v Havránkách dokončeny rozsáhlé úpravy, bylo obnoveno říční rameno, vytvořeny tůně a vodní plocha s ostrovy. Hnízdí zde ledňáček říční, který je velmi nápadný svým pestrým zabarvením – říká se mu „létající drahokam“.
Také na levém břehu, ale proti proudu, se nachází ostrov s krásným lužním lesem a s přírodním relaxačně - zábavním areálem (sportovní, ubytovací a stravovací kapacity).
Všechna krásná místa v blízkém i vzdálenějším okolí by v budoucnu mohla být zastávkou na okružní naučné přírodovědně - kulturně - historické stezce. Projekt na toto propojení je v Sázavě v současné době připravován.