Zastavení 9 - Zajímavá místa ve Voticích

Památky
Památek ve Voticích i v okolí je celá řada. Za vámi se nachází Boží hrob z Jeruzaléma – tedy přesněji jeho věrná kopie. Kulturní památkou je i nedaleký starý a nový zámek. Ve starém býval kdysi pivovar a nový sloužil jako šlechtický dům. Za zhlédnutí stojí rovněž zrekonstruovaný židovský hřbitov s budovou obřadní síně. Zde je umístěna stálá expozice „Židé a židovské památky na Voticku“.

Další expozice
Za návštěvu rozhodně stojí i areál Stanice pro zraněné a handicapované živočichy Ochrany Fauny ČR Votice. Můžete si zde prohlédnout u nás volně žijící živočichy, navštívit Centrum ekologické výchovy a výstavní prostory. Za zhlédnutí stojí i historická expozice Vlastivědného klubu Votice v moderně pojatém prostoru přízemí staré radnice.

Františkánský klášter
Klášter, který vidíte před sebou, nechal vystavět hrabě Sezima z Vrtby za to, že se mu po smrti všech jeho dětí narodil další mužský potomek – pokračovatel rodu. Nynější budova pochází z druhé poloviny 18. století. Chloubou kláštera byla knihovna, která obsahovala stovky cenných a v kůži vázaných knih a kancionálů. Bohužel se však nedochovala.

Pověst o Pasovském obraze
V klášterním kostele se nachází oltář s obrazem Panny Marie s Ježíškem. Tento obraz prý dokáže konat zázraky. Nazývá se podle manželů Pasovských. Jejich malý synek trpěl těžkou oční chorobou. Oba rodiče se za jeho uzdravení modlili a synek se zázračně uzdravil. Obraz také dokázal zachránit malého rolníkova syna, který spadl do hluboké studny.

Carte

Mapa