Zastavení 8 - Šibeniční vrch

Polský vrch
Své jméno údajně dostal podle polských vojáků, kteří zde v jakési válce tábořili. V minulosti zde stávala městská šibenice. Místo ní dnes na kopci roste osamělý javor. O tomto místě se vypráví několik pověstí a i v současnosti zde prý dochází k podivným příhodám.

Důkaz neviny
Jedna z pověstí hovoří o mladé děvečce, která byla neprávem odsouzena k trestu smrti oběšením. Jako poslední přání zasadila dívka vedle šibenice malý stromek. Pokud se na jaře zazelená, měl to být důkaz její neviny. Stromek ale zasadila obráceně – větvemi do země a kořeny vzhůru. Na jaře se stromek skutečně zazelenal.

Podivné události ze současnosti
I dnes se v okolí tohoto místa prý dějí divné věci. Ve večerních hodinách tu lidem zhasínají motory aut. Svědci zde spatřili postavu ženy v tmavém oblečení s širokým kloboukem. Jeden z nich měl dokonce pocit, že ženu srazil, ale když vystoupil z auta, nikoho nenašel.

Anketa Strom roku
Nadace Partnerství každoročně vyhlašuje soutěž o nejzajímavější strom. Hlavní myšlenkou ankety je přimět veřejnost, aby se více zajímala o osud krajiny, která nás obklopuje. V roce 2005 získal v této soutěži druhé místo javor klen, jeho stáří se odhaduje na sto let.

Carte

Mapa