Zastavení 7 - Hostišov

Spisovatel Jan Herben v Hostišově
S osadou je úzce spjat Jan Herben, ve své době jeden z nejlepších a nejznámějších českých novinářů. O zdejších lidech, okolí a přírodě napsal mnoho článků do pražského listu Čas, jehož byl šéfredaktorem. V roce 1907 je vydal souborně pod názvem „Hostišov“. Kniha se dočkala několika vydání a před druhou světovou válkou patřila k povinné školní četbě. Díky Herbenovi navštívilo obec mnoho známých osobností a stala se cílem turistických výletů.

Herbenova vila
Hostišov byl od roku 1897 stálým letním sídlem Jana Herbena a jeho ženy. Právě oni zde nechali vybudovat vilku se zahradou. Chalupa vznikla podle plánů významného českého architekta Jana Kotěry. Na jejím průčelí nalezneme nápis: „Tato chalupa, kdyby ústa měla, pomluvy by netrpěla. Navrhl Kotěra. Stavěl Vrzal. Stojí v táborském kraji, dobří lidé v ní přebývají“.

Významné návštěvy v Hotišově
Krásy Hotišova a jeho okolí Jan Herben propagoval v pražských novinářských, uměleckých a politických kruzích. Během let, kdy sem pravidelně jezdil s rodinou, se u Herbenových vystřídala řada návštěvníků z Prahy – spisovatelů, malířů, hudebníků, vědců, novinářů a politiků. Na posezení na Herbenově verandě se opakovaně zastavili i prezidenti Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš.

Jan Kotěra (1871 – 1923)
Jan Kotěra byl architekt, malíř a návrhář nábytku. Kromě Herbenovy vily je autorem projektu univerzitních budov a rektorátu Univerzity Karlovy v Praze. Z tohoto projektu byla realizována pouze Právnická fakulta. Je také autorem několika pražských vil a muzea v Hradci Králové. Podílel se i na novogotické přestavbě nedalekého Červeného Hrádku u Sedlčan.

Carte

Mapa