Zastavení 5 - Mysletice

Antonín Slavíček (1870 – 1910)
Nejvýznamnější osobností, která proslavila osadu Mysletice, byl Antonín Slavíček. Je vrcholným představitelem českého malířského umění. Byl mistrem v zachycení světla a stínu. Často pobýval v Kameničkách na Vysočině. Zde vznikl i jeho nejslavnější obraz „U nás v Kameničkách“. Odpočinek a inspiraci nalezl také na Voticku u přítele Jana Herbena na Hostišově.
 
Antonín Slavíček a Voticko
Ve svých třiceti letech začal Slavíček sklízet úspěchy a uznání. Nové tvůrčí období naplno ohlásily obrazy z Hostišova, kde Slavíček žil a maloval v létě roku 1902. Snažil se o zachycení rázu a krásy zdejší malebné krajiny. Za nejkrásnější díla z hostišovských obrazů jsou považovány „Pohorská vesnice“ a „Cesta do vsi“, na nichž jsou zachyceny Mysletice.
 
Návrat do regionu
Později se Slavíček vrátil opět na Voticko. Odpočinek hledal znovu v Hostišově. Tehdy napsal v dopise pro přítele spisovatele Jana Herbena – „Ještě jsem dlužen tomu kraji něco“. Herben mu opět pomáhal s ubytováním. To Slavíček nalezl v nedalekém Oldřichovci. O prázdninovém odpočinku však nemohla být řeč. Svědčí o tom asi dvacet obrazů krajin.

Rodina, nemoc, závěr života
Antonín Slavíček byl ženatý s Bohumilou Brynychovou. Měli spolu tři děti – mezi nimi i Jana Slavíčka, známého českého malíře. Léto 1909 trávil v Německé Rybné, kde byl při koupání v říčce Zdobnici zasažen mrtvicí. Následovala dlouhá doba léčení. Slavíček se snažil malovat levou rukou. Svými výsledky byl však velmi zklamán. Proto raději zvolil dobrovolnou smrt.

Carte

Mapa