Zastavení 4 - Vrch Větrov

Vznik kaple sv. Vojtěcha
V 17. století řádil po celých Čechách mor, při němž zemřelo téměř tisíc lidí. Votice však byly ušetřeny. Zdejší hrabě Ferdinand František z Vrtby včas zamezil styku místních lidí s okolními vesnicemi. A jako projev díků za ochranu před touto pohromou zde nechal někdy kolem roku 1680 vystavět kapli. Od té doby se tu každoročně konají poutě.
 
Pověst o kapličce
Kdysi zde malý pasáček ovcí nalezl obrázek. Donesl jej domů, ale obrázek se do druhého dne ztratil. Když zmizel i do třetice, svěřil se chlapec se vším svému otci. Ten obrázek odnesl na faru. Zdejší kněz okamžitě poznal v přinesené podobizně sv. Vojtěcha. Na památku této události byla v místě, kde se obrázek objevoval, vystavěna kaplička.
 
Svatovojtěšský pramen
Pod kaplí v lese nad Amerikou se nachází studánka, jejíž voda byla považována za zázračnou. Traduje se, že z jejího pramene pil i svatý Vojtěch při svých cestách po českém kraji. Později byla nad studánkou vystavěna šestiboká kaplička, neboť studánka byla často zanesena listím. O její vystavění se zasloužili občané osady Amerika.

Poustevník
V místech nynější kaple žili od dávných dob poustevníci. Posledním poustevníkem byl Tomáš Budínský. Nosil dlouhý vous až na prsa a chodil prý i v zimě bos. Po vystavění kaple byla poustevna zrušena a poustevník se přestěhoval do Votic. Zůstal zde pouze kamenný žulový stůl vytesaný asi před 400 lety.

Carte

Mapa