Zastavení 3 - Ptáci České Sibiře

Co kolem létá?
Ve zdejších lesích lze vzácně spatřit sýce rousného. Tato drobná sova vyhledává ke svému hnízdění dutiny v bucích po datlu černém. Doupných stromů však ubývá, a tak se spokojí i s nainstalovanými budkami od člověka. Mezi skryté obyvatele větších lesních komplexů patří také čáp černý, který zde pravidelně hnízdí.

Ptáci v lese i na loukách
Z dravých ptáků stojí za zmínku méně známý včelojed lesní. Typickou potravou tohoto tajuplného dravce jsou larvy z plástů, které vyhrabává ze zemních vosích hnízd. Luční svahy okolo Votic jsou domovem křepelky polní. V letních měsících je slyšet její typické „pět peněz, pojď na mez“.

Chřástal polní
Pokud uslyšíte nepřerušované, drsné a chraplavé „érp-érp“ („krex-krex“), je někde poblíž ukrytý v trávě velmi vzácný chřástal polní. Je zařazen mezi kriticky ohrožené druhy živočichů. Okolní krajinu si tento pták díky její členitosti často volí za místo pro rozmnožování. Zdejší populace je jednou z nejpočetnějších ve vnitrozemí Čech.

Nález volně žijícího živočicha
Nejen ptáků, ale i dalších zajímavých živočišných druhů, je na Voticku celá řada. Buďte vnímavými pozorovateli při vašich procházkách a snažte se je nerušit. Nikdy nesbírejte nalezená mláďata! V případě pochybností při nálezu zvířete v okolí volejte pohotovostní číslo Ochrany fauny ČR Votice – 603 259 902.

Carte

Mapa