Zastavení 1 - Náměstí ve Voticích

Naučná stezka
Vítejte ve Voticích – městě, které je označováno jako brána České Sibiře! Pokud máte půldne čas a chcete si udělat příjemný výlet, vydejte se spolu se skřítkem Votískem na osmi-kilometrovou procházku „Kolem Votic za poznáním“. Pokud vám nevadí polní cesta a lesní stoupání, můžete trasu absolvovat i na kole nebo v zimě na běžkách.

Kudy vede cesta?
Vycházkový okruh má celkem devět zastavení, která vás postupně seznámí s tím, co kolem roste a létá. Uvidíte poutní kapli sv. Vojtěcha, dozvíte se, proč se zdejšímu kraji říká Česká Sibiř. Seznámíme vás s významnými osobnostmi regionu. Povíme vám něco o šibeničním vrchu, majestátním votickém javoru a o dalších zajímavostech regionu.

Jak vznikala stezka
Vycházkový okruh pro vás vytvořila parta nadšenců – neformální skupina „Mladí pro Votice“. Garantem naší práce se stala nezisková organizace Ochrana fauny ČR Votice. Získali jsme i podporu města Votice a místních osobností, které si velmi vážíme.

Než vyrazíte
Vymýšlení stezky i jednotlivých panelů nás stálo hodně práce a volného času, proto vás prosíme, abyste se chovali ohleduplně a stezku neničili. Byla koneckonců fi nancována i z vašich peněz. A nyní nezbývá než vyrazit za poznáním. Přejeme vám „5 P“ – pohodovou, příjemnou, poutavou a poučnou procházku. 

Carte

Mapa