Nature trails >>

Výběh kopytníků

Ve výběhu najdete lamu (starší samec) a lamu alpaku. Lamy jsou domestikovaní savci pocházející z Jižní Ameriky, kde byly původně chovány jako pracovní a užitková zvířata. Jsou známé svým přátelským chováním a schopností přizpůsobit se různým podmínkám. Lamy jsou jedním z prvních zvířat domestikovaných lidmi v Jižní Americe, spolu s alpaky.

Základní informace o lamách:

Dospělé lamy dosahují výšky 1,7 až 1,8 metru v kohoutku a váží mezi 130 až 200 kilogramy. Mají hustou a měkkou srst, která může mít různé barvy, včetně bílé, hnědé, černé a šedé. Srst je dvouvrstvá, což poskytuje ochranu před chladným počasím. Lamy mají dlouhý krk a nohy, štíhlé tělo a malé hlavy s velkýma očima a dlouhýma ušima. Lamy jsou obecně klidné a zvědavé zvířata. Jsou sociální a obvykle žijí ve skupinách. Lamy používají různé zvuky k komunikaci, včetně bzučení, bručání a pískání. Také používají řeč těla, například plivání, aby si udržely odstup nebo vyjádřily nespokojenost. Jsou inteligentní a snadno se trénují, což je činí oblíbenými v terapii a zábavě.

Lamy pocházejí z Andských hor v Jižní Americe, kde byly domestikovány před více než 5000 lety. Jsou dobře přizpůsobeny vysokohorskému prostředí.

Alpaka (Vicugna pacos) je domestikovaný druh lamy, který pochází z Jižní Ameriky. Alpaky jsou známé svou jemnou a kvalitní srstí, která je velmi ceněná v textilním průmyslu.

Základní informace o alpákách:

Alpaky jsou menší než klasické lamy. Dospělí jedinci dosahují výšky 81-99 cm v kohoutku a váží mezi 45 a 90 kg. Alpaky mají velmi jemnou a hustou srst, která se liší od vlny ovcí svou jemností a tepelnými vlastnostmi. Srst může mít až 22 různých barevných odstínů, od bílé přes hnědou až po černou. Alpaky mají štíhlé tělo s dlouhým krkem, malou hlavou a velkýma očima. Jejich uši jsou krátké a rovné, na rozdíl od klasických lam, které mají delší a zahnuté uši. Alpaky jsou klidné a přátelské. Jsou sociální a preferují život ve stádech. Mají jemnou povahu, což z nich činí ideální zvířata pro chov i jako domácí mazlíčci. Komunikují pomocí různých zvuků, včetně bzučení, bručání a pískání. Také používají řeč těla, například zvedání ocasu nebo plivání, aby vyjádřily své pocity. Jsou inteligentní a lze je snadno trénovat. Jsou zvědavé a rády objevují nové věci.

Alpaky pocházejí z Andských hor v Jižní Americe, kde byly domestikovány před více než 6000 lety. Jsou dobře přizpůsobeny vysokohorskému prostředí.

Alpaky byly domestikovány před více než 6000 lety, což je činí jedním z nejstarších domestikovaných zvířat v Jižní Americe. Jsou schopné přežít v různých klimatických podmínkách, od chladných hor až po teplejší nížiny. Alpaky jsou fascinující zvířata s bohatou historií a širokým spektrem využití. Jejich jemná srst a přátelská povaha z nich činí cenné a oblíbené zvířata nejen v jejich domovině, ale také po celém světě.

Map

Mapa