Nature trails >>

Vyhlídka Votočnice

Votočnice (Otočnice) je jednou z mála nezastavěných cenných údolních niv v zátopovém území řeky Sázavy, je zaplavována, ovlivňována a formována jejími velkými vodami i vodami z pravobřežního přítoku z Čertovy brázdy.
Je proto Zákonem o ochraně přírody a krajiny chráněna jako významný krajinný prvek. Louka Votočnice s přilehlým tokem Sázavy, Čertova brázda a vysoké, členité a zalesněné svahy kolem ní včetně louky na hřebeni, tvoří rozsáhlé regionální biocentrum územního systému ekologické stability krajiny o rozloze 53 ha. Nadmořská výška Votočnice je 290 metrů nad mořem a převýšení okolních svahů činí více než 150 m.
Votočnice byla v roce 2006 zrevitalizována. Cílem bylo udržet v mokřadu co nejvíce vody po záplavách pro překlenutí období sucha pro rostliny i živočichy vázané svým životem na klidnou vodní hladinu a tím zvýšit rozmanitost výskytu rostlin a živočichů a současně přispět k protipovodňové ochraně. Byly vyhloubeny tři tůně a říční rameno, na louce byla zadržena voda ze změlčeného a rozvlněného potůčku z Čertovy brázdy a byly doplněny výsadby dřevin. Lze předpokládat, že se zde v blízké době objeví i některé chráněné druhy živočichů, které se vyskytují v okolí. Na projektu úzce spolupracovali ornitologové, rybáři, turisté, přírodovědci a obyvatelé Sázavy. Srdečně jim děkujeme! 

Revitalizace krajiny
Krajinotvorné revitalizace (oživení) odstraňují nevhodné a nefunkční lidské zásahy do krajiny, obnovují přírodní prostředí, přirozenou funkci vodních toků, retenční schopnost krajiny (schopnost zadržet vodu) a krajinný ráz. Ozdravují přírodu, krajinu a životní prostředí a přinášejí tím užitek společně lidem, živočichům a rostlinám. Cílem revitalizací je udržet přírodní rovnováhu, zvýšit biodiverzitu (biologickou rozmanitost) původních druhů, obnovit a chránit síť přírodě blízkých ekosystémů, biocenter (lokalit životních prostorů druhů) vzájemně propojených biokoridory (migračními cestami), které společně tvoří územní systém ekologické stability krajiny. Podle Zákona o ochraně přírody a krajiny je právě územní systém ekologické stability společně s obecnou ochranou druhů planě rostoucích rostlin a volně žijících živočichů jedním z pilířů praktické ochrany přírody a krajiny. Proto je územní systém ekologické stability krajiny závaznou a nedílnou součástí územního plánu města Sázavy.

Český svaz ochránců přírody (ČSOP)
ČSOP (www.csop.cz) je největším dobrovolným sdružením ochránců přírody v ČR. Jeho posláním je ochrana a obnova přírody, krajiny a životního prostředí - péče o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny, ekologické systémy a krajinné celky, o vzhled a přístupnost krajiny (Zákon o ochraně přírody a krajiny).
ČSOP zajišťuje ekologickou výchovu a podporuje trvale udržitelný rozvoj, který neohrozí zájmy příštích generací ani rozmanitost přírody. ČSOP je také organizátorem a garantem hnutí pozemkových spolků, které pečují o cenné přírodní a historické lokality. Kampaní a finanční sbírkou „Místo pro přírodu“ ČSOP získává prostředky na výkupy cenných pozemků (www.mistoproprirodu.cz).
ČSOP Sázava byl založen v roce 1996 a zabývá se ochranou přírody, krajiny a životního prostředí v Sázavě a jejím okolí. Pozemkový spolek Sázava byl akreditován v roce 2000 a jedním z jeho cílů je pestrá příroda Votočnice s volným přístupem lidí.