Zastavení 10 - Znosimská brána

Znosimská brána, další ze tří pseudogotických vstupních bran do parku, je nazvána podle nedaleké vesnice Znosim. Byla vybudována v místech, kde původně stál mlýn a soukenická valcha zpracovávající vlnu z nedalekého statku Ovčíny. Brána svým vzhledem připomíná středověký hrad. Nad jejím vstupem je umístěna hlava tura, který byl rodovým znakem knížat z Auerspergu Původně byly na bráně ještě rohové věžičky z pískovcových válcových bloků, ty byly ale pro své velké poškození při poslední opravě odstraněny. Brána také dočasně sloužila jako obydlí hlídače této části parku, který později, když se nedaleké údolí Vorlina změnilo na bažantnici, zastával i funkci hajného. Kamenná zeď vedoucí okolo parku byla vystavěna stejně jako vstupní brány v polovině 19. století.
Nedaleko Znosimské brány se ve skalním masívu nacházela Grotta neboli skalní jeskyně, ve které byla vystavena mamutí čelist a další mamutí kosti. Na skále nad jeskyní pak byl tzv. Háj bardů, v jehož jednotlivých zákoutích byly situovány sochy a pomníčky osobností, například klasiků německé literatury Herdera, Lessinga, Klopstocka, Schillera a dalších. Na louce za náhonem proti Znosimské bráně stála dřevěná Rybárna spolu se třemi menšími rybníčky, z nichž jeden se zachoval dodnes.
Mimo samotný areál parku stojí nedaleko Znosimské brány zajímavý romantický dům panského sádeckého u bývalých panských sádek, kam se po výlovech rybníků svážely ryby. Proti proudu řeky Blanice je louka, která byla od roku 1920 sokolským koupalištěm a sloužila obyvatelům Vlašimi k tomuto účelu až do vybudování nového koupaliště ve městě.